Zaproszone osoby: 3
Jestem ...: independent Pomogła: 2 razy Wiek: 19 Posty: 725 Skąd: Kraków
Wysłany: |23 Maj 2007|, 2007 22:01 Higiena jamy ustnej ! Ile razy .... ???
Już nie raz spotkałam się z opinią - w polskiej TV - że polacy są brudnym narodem - i to głównie mężczyźni - zaczyna się od nie zmieniania ciuchów... kończy na niemyciu.... co jest nie przyjemne dla otoczenia... szczególnie jestesmy narażeni na te "nieprzyjemności" kiedy z kimś rozmawiamy i ta osoba ma nieświeży oddech,...
stąd moje pytanie - może trochę kontrowersyjnie
ILE RAZY DZIENNIE MYJESZ ZĘBY ??
_________________ I love you Bob x
skanerzdrukarką [Usunięty]
Wysłany: |23 Maj 2007|, 2007 22:16
KsIęŻnIcZkA:D napisał/a:
ILE RAZY DZIENNIE MYJESZ ZĘBY ??
Minimalnie 3. Jeżeli nie mam szans na więcej, to zawsze mam przy sobie gumę, tic-taca, żeby zagryźć po posiłku. Usta trzeba utrzymywać w czystości.
Rano, później po każdym większym posiłku, takim jak np. obiad i wieczorem
Ale tak jak Skanerzdrukarką, mam zawsze przy sobie gumę orbit lub coś innego miętowego.
Minimalnie 2 razy dziennie, kiedyś miałam taką schizę, że myłam zęby za każdym razem, jak tylko coś zjadłam, teraz po małych posiłkach żuję gumę miętową.
Ile razy ?
Oczywiscie, ze najmniej 3.
Po sniadaniu, obiedzie i kolacji.
Ale to nie wszystko.
Wiekszosc ludzi mysli, ze na myciu zebow sie konczy i beda one wiecznie zdrowe, biale no i przykry zapach z ust nie bedzie ich problemem.
Niestety, malo z nich wlasnie uzywa innych rzeczy przeznaczonych do higieny jamy ustnej.
A co z nitkowaniem zebow ? To chyba jest malo spotykane, bo ZADNA, moja kolezanka nawet czesto nie wiedziala do czego w ogole sa takie nitki.
Przeciez pomiedzy zebami rozwniez zostaja czesci pokarmow jakie spozywamy i stad rowniez nieprzyjemny zapach, nawet po umyciu zebow.
Ja ogolnie na tym punkcie mam malego bzika. Moje zeby musza byc zawsze czyste, jak wychodze z domu, po kazdym posilku jesli nie moge ich umyc zuje gume.
Mam rowniez liczne plyny do plukania no i nieszczesne nitki
około 3 razy a czasem i nawet 4 razy, jak poprzednicy nie ruszam się bez gum do żucia.
_________________ nobody is perfect, my name is nobody.
skanerzdrukarką [Usunięty]
Wysłany: |31 Maj 2007|, 2007 23:52
Ważna jest też technika mycia.
Działać może tutaj powiedzonko 'częste mycie skraca życie'.
Jeżeli myjemy zęby w nieodpowiedni sposób możemy pokaleczyć dziąsła, zetrzeć szkliwo i uszkodzić je sobie nieodwracalnie. O technice mycia zębów można wiele znaleźć na stronach internetowych firm produkujących pasty do zębów.