Strona g��wna forum m�odzie�owego

Poprzedni temat :: Następny temat
Oszczędzać czy wziąć kredyt
Autor Wiadomość
arrrtt 
start

Jestem ...: sobą bo to najważniejsze
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 15:08   Oszczędzać czy wziąć kredyt

Szykuje mi się większy zakup. Mam trochę oszczędności, jednak zastanawiałem się czy dokonać zakupu na raty. Po przeliczeniu domowego budżetu i tego iż co miesiąc tak czy siak systematycznie odkładam jakąś tam kwotę jako oszczędności, wyszło mi że za 4 miesiące będę mógł dokonać zakupu za gotówkę. Nie jest to rzecz pierwszej potrzeby więc może poczekać. Strasznie mnie korci jednak by kupić na raty. Doradźcie coś

Pszczolka 
65%

Jestem ...: bzykiem ;)
Pomogła: 1 raz
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 17:51   

To wszystko zależy od tego, czy masz stałe źródło dochodów i czy ta rzecz jest bardzo kosztowna... Generalnie, skoro nie jest to rzecz pierwszej potrzeby, to ja bym uskładała sobie kasę i kupiła za całość kwoty za te kilka miesięcy. Ewentualnie, zawsze możesz zapożyczyć się u rodziców albo przyjaciół-moim zdaniem to lepsze wyjście niż kupno na raty.

shakira 
40%

Jestem ...: sobą
Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 19:54   

Uważam podobnie jak Pszczółka, skoro ta rzecz nie jest tak bardzo wazna możesz uzbierać, ja zawsze wolę uzbierać niż wziąść na raty

dzordzu 
55%

Jestem ...: fajnym ludziem
Wysłany: |19 Lis 2008|, 2008 22:17   

NIE!
Jestem zdecydowanie przeciwny kupowaniu czegoś co jeszcze przez jakiś czas moje nie będzie ;) Tak już mnie wychowano :kwasny:
Złap się za pysk i przetrzymaj te 3, 4 miesiące tym bardziej, że nie jest to rzecz pierwszej potrzeby także dasz sobie radę ;) Dziś wiesz na czym stoisz a jutro możesz już leżeć.......

adriono 
25%

Jestem ...: adriono
Wysłany: |21 Lis 2008|, 2008 19:15   

jeśli masz stały dochód i wiesz że to się nie zmieni na okres kredytowanie(na 100% nigdy nie bedziesz pewny) to warto wziąć kredyt. np. chcesz wybudować duży dom jednorodzinny. zamierzasz zbierać przez 15lat kase? a nie lepiej wziac kredyt na 15lat i mieć dom odrazu? na dom bedziesz zbierał tyle samo(+ odsteki które trzeba wziąć pod uwage) a dom masz dłużej o całe 15lat!!! tak więc kredyt to nic złego. mój ojciec parcuje w banku to chyba wie co mówi.

P.S. jeśli to jakieś nie potrzebny natychmiast szajs typu wypasiona MP3 to nie bierz kredytu :dobani:

mala_mi 
30%

Jestem ...: mala i wredna:>
Wysłany: |28 Lis 2008|, 2008 18:22   

adriono, ale to chyba raczej nie na dom, skoro rzecz taka nie pierwszej potrzeby, bo zgadzam się z Tobą, że jeżeli chodzi o jakiś gadżet to kredyt lepiej sobie darować..
Swoją drogą łatwiej byłoby doradzić gdyby było wiadomo co to ma być za rzecz, że aż kredyt jest brany pod uwagę..

qqeq 
0%

Jestem ...: jestem Jacuś
Wysłany: |30 Lis 2008|, 2008 12:15   

Na Twoim miejscu wstrzymał bym się z zakupami i dozbierał brakującą kwotę. Firmy walczą o klienta i to bardzo mocno organizując coraz to lepsze promocje i wyprzedaże więc uważam że nie będziesz musiał nawet tak długo oszczędzać jak piszesz. Ceny spadają mocno a warto również spróbować dokonać zakupów przez internet gdzie znajdziesz upragniony towar zapewne również taniej.

[ Dodano: |18 Gru 2008|, 2008 12:47 ]
Jeśli już zdecydujesz się na kredyt porównaj kredyty. Kiedy porównujesz kredyty, proś o policzenie wskaźnika RRSO (rzeczywista roczna stopa oprocentowania). Jest to wyrażony w procentach całkowity koszt kredytu, uwzględniający wszystkie koszty (odsetki, prowizje i inne opłaty), które konsument jest zobowiązany zapłacić za kredyt. Wszystkie banki są zobowiązane do liczenia RRSO w ten sam sposób, więc kredyt o niższym RRSO będzie zawsze tańszy.

Odpowiedz do tematu