Wysłany: |18 Lis 2008|, 2008 15:08 Oszczędzać czy wziąć kredyt
Szykuje mi się większy zakup. Mam trochę oszczędności, jednak zastanawiałem się czy dokonać zakupu na raty. Po przeliczeniu domowego budżetu i tego iż co miesiąc tak czy siak systematycznie odkładam jakąś tam kwotę jako oszczędności, wyszło mi że za 4 miesiące będę mógł dokonać zakupu za gotówkę. Nie jest to rzecz pierwszej potrzeby więc może poczekać. Strasznie mnie korci jednak by kupić na raty. Doradźcie coś
To wszystko zależy od tego, czy masz stałe źródło dochodów i czy ta rzecz jest bardzo kosztowna... Generalnie, skoro nie jest to rzecz pierwszej potrzeby, to ja bym uskładała sobie kasę i kupiła za całość kwoty za te kilka miesięcy. Ewentualnie, zawsze możesz zapożyczyć się u rodziców albo przyjaciół-moim zdaniem to lepsze wyjście niż kupno na raty.
NIE!
Jestem zdecydowanie przeciwny kupowaniu czegoś co jeszcze przez jakiś czas moje nie będzie Tak już mnie wychowano
Złap się za pysk i przetrzymaj te 3, 4 miesiące tym bardziej, że nie jest to rzecz pierwszej potrzeby także dasz sobie radę Dziś wiesz na czym stoisz a jutro możesz już leżeć.......
jeśli masz stały dochód i wiesz że to się nie zmieni na okres kredytowanie(na 100% nigdy nie bedziesz pewny) to warto wziąć kredyt. np. chcesz wybudować duży dom jednorodzinny. zamierzasz zbierać przez 15lat kase? a nie lepiej wziac kredyt na 15lat i mieć dom odrazu? na dom bedziesz zbierał tyle samo(+ odsteki które trzeba wziąć pod uwage) a dom masz dłużej o całe 15lat!!! tak więc kredyt to nic złego. mój ojciec parcuje w banku to chyba wie co mówi.
P.S. jeśli to jakieś nie potrzebny natychmiast szajs typu wypasiona MP3 to nie bierz kredytu
adriono, ale to chyba raczej nie na dom, skoro rzecz taka nie pierwszej potrzeby, bo zgadzam się z Tobą, że jeżeli chodzi o jakiś gadżet to kredyt lepiej sobie darować..
Swoją drogą łatwiej byłoby doradzić gdyby było wiadomo co to ma być za rzecz, że aż kredyt jest brany pod uwagę..
_________________ jeżeli jeszcze nie zwariowałeś, znaczy że jesteś niedoinformowany;)
Na Twoim miejscu wstrzymał bym się z zakupami i dozbierał brakującą kwotę. Firmy walczą o klienta i to bardzo mocno organizując coraz to lepsze promocje i wyprzedaże więc uważam że nie będziesz musiał nawet tak długo oszczędzać jak piszesz. Ceny spadają mocno a warto również spróbować dokonać zakupów przez internet gdzie znajdziesz upragniony towar zapewne również taniej.
[ Dodano: |18 Gru 2008|, 2008 12:47 ]
Jeśli już zdecydujesz się na kredyt porównaj kredyty. Kiedy porównujesz kredyty, proś o policzenie wskaźnika RRSO (rzeczywista roczna stopa oprocentowania). Jest to wyrażony w procentach całkowity koszt kredytu, uwzględniający wszystkie koszty (odsetki, prowizje i inne opłaty), które konsument jest zobowiązany zapłacić za kredyt. Wszystkie banki są zobowiązane do liczenia RRSO w ten sam sposób, więc kredyt o niższym RRSO będzie zawsze tańszy.