Wiedźmin, wiedźminem. Trylogia husycka, trylogią (pod pewnymi względami dużo lepszą od wiedźmina). A Sapkowski jest niezłym autorem naprawdę. Tylko ma skłonności do "przejadania się".
Jestem ...: Lechitą z krwi i kości
Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 11:23
Jakby to ująć, wielu moich znajomych mówi, ze na punkcie twórczości Sapkowskiego mam zboczenie i wiele razy mój zachwyt nad wyobraźnią pana Andrzeja przewyższa realia. Jednak mi jest z tym dobrze i wiedźmińską sage przeczytałem w całości chyba 3 razy nie wspominając ile to razy z nudów chwytałem byle jaki tom i w środku zaczynałem czytać. Pomysleć, że jeszcze na początku liceum byłem przeciwnikiem literatury fantasy a przez jedną koleżanke wkreciłem sie tak, ze obecnie nie czytam innych ksiazek praktycznie i posiadam ogromna wiedze w dziedzinie fantasy (m.in. moja prezentacja maturalna dotyczyła literatury fantasy). Ale do rzeczy co mi się podoba w sadze wiedźmińskiej to to, że Sapkowski próbując stworzyć świat na wzór Tolkiena stworzył coś o wiele nam bliższego ponieważ jego świat zawiera o wiele więcej cech naszego codziennego zycia niż Sródziemie. Sapkowski tworzy także bardzo ciekawe postacie od samego Geralta, przez moją ulubioną postać wampira abstynenta Regisa, do genialnego i bardzo ubarwiającego całą historię Jaskra. Mimo, że kiedyś byłem zachwycony sagą wiedźmińską i stawiałem ją nawet ponad trylogie sienkiewiczoską (przeczytałem i to nie raz), to jednak okazało się, ze Sapkowski może stworzyć coś bardziej genialnego od świata wiedźmina a mianowicie trylogie husycką i to włąsnie te trzy ksiązki są obecnie moimi ulubionymi ksiązkami. Uważam, ze w trylogii husyckiej Sapkowski dojrzał jako autor i używa w niej mniej oklepane pomysły. Sapkowski podjął bardzo duże ryzyko ponieważ w kraju, który wrecz ocieka chrześcijaństwem i uwielbieniem dla ludzi, którzy dorabiają sie na Bogu (księża) napisał ksiązki, które pokazują mechanizm działania kościoła i jak to tworzyły sie podwaliny pod silny chrześcijański kościól w Europie a głównie w Polsce.