Strona g��wna forum m�odzie�owego

Poprzedni temat :: Następny temat
Andrzej Sapkowski
Autor Wiadomość
Romczyn 
15%

Wysłany: |1 Kwi 2007|, 2007 20:40   Andrzej Sapkowski

Kto czytał wiedźmina :-D ? Genialne fantasy serdecznie polecam.

issei 
65%

Pomogła: 1 raz
Wysłany: |1 Kwi 2007|, 2007 21:15   

czytałam i popieram twoje zdanie, książki wg mnie warte uwagi, Sapkowski stworzył genialny klimat, jak czytałam to mnie pochłaniała ta saga :D

aldrán 
25%

Jestem ...: twoim starym
Wysłany: |2 Kwi 2007|, 2007 19:32   

Wiedźmin, wiedźminem. Trylogia husycka, trylogią (pod pewnymi względami dużo lepszą od wiedźmina). A Sapkowski jest niezłym autorem naprawdę. Tylko ma skłonności do "przejadania się".

Jarmo 
25%

Jestem ...: Lechitą z krwi i kości
Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 11:23   

Jakby to ująć, wielu moich znajomych mówi, ze na punkcie twórczości Sapkowskiego mam zboczenie i wiele razy mój zachwyt nad wyobraźnią pana Andrzeja przewyższa realia. Jednak mi jest z tym dobrze i wiedźmińską sage przeczytałem w całości chyba 3 razy nie wspominając ile to razy z nudów chwytałem byle jaki tom i w środku zaczynałem czytać. Pomysleć, że jeszcze na początku liceum byłem przeciwnikiem literatury fantasy a przez jedną koleżanke wkreciłem sie tak, ze obecnie nie czytam innych ksiazek praktycznie i posiadam ogromna wiedze w dziedzinie fantasy (m.in. moja prezentacja maturalna dotyczyła literatury fantasy). Ale do rzeczy co mi się podoba w sadze wiedźmińskiej to to, że Sapkowski próbując stworzyć świat na wzór Tolkiena stworzył coś o wiele nam bliższego ponieważ jego świat zawiera o wiele więcej cech naszego codziennego zycia niż Sródziemie. Sapkowski tworzy także bardzo ciekawe postacie od samego Geralta, przez moją ulubioną postać wampira abstynenta Regisa, do genialnego i bardzo ubarwiającego całą historię Jaskra. Mimo, że kiedyś byłem zachwycony sagą wiedźmińską i stawiałem ją nawet ponad trylogie sienkiewiczoską (przeczytałem i to nie raz), to jednak okazało się, ze Sapkowski może stworzyć coś bardziej genialnego od świata wiedźmina a mianowicie trylogie husycką i to włąsnie te trzy ksiązki są obecnie moimi ulubionymi ksiązkami. Uważam, ze w trylogii husyckiej Sapkowski dojrzał jako autor i używa w niej mniej oklepane pomysły. Sapkowski podjął bardzo duże ryzyko ponieważ w kraju, który wrecz ocieka chrześcijaństwem i uwielbieniem dla ludzi, którzy dorabiają sie na Bogu (księża) napisał ksiązki, które pokazują mechanizm działania kościoła i jak to tworzyły sie podwaliny pod silny chrześcijański kościól w Europie a głównie w Polsce.

"You have to concern the possibility that God does not like you, he never wanted you, in all probability he hates you..."

Victoria 
15%

Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 19:28   

Geniusz geniusz! Jego ksiązki są naprawdę świetne. Wiedźmin i Trylogia husycka to same wspaniałości.

Hester
15%

Jestem ...: mlody,ambitny sportowiec
Wysłany: |17 Lip 2008|, 2008 10:25   

Sapkowski sprawia że Tolkien wydaje się mieć polot naszych ministrów :)

Raven 
5%

Jestem ...: Wredną marzycielką
Wysłany: |18 Lip 2008|, 2008 18:04   

Zgadzam się Sapkowski niewątpliwie należy do grona literackich geniuszy :D

Wprost kocham Geralta, Jaskra, Yennefer i Cirillę z Cintry.

Sapkowski stworzył wspaniały świat pełen smoków, wilkołaków i innych potworków wciągający bez reszty.

Ale i tak najlepsze w Wiedźminie są wyzwiska, bluzgi i przekleństwa. Czytając je po prostu nie można nie roześmiać się w głos xD

Hester
15%

Jestem ...: mlody,ambitny sportowiec
Wysłany: |19 Lip 2008|, 2008 09:30   

Dla mnie bardziej wymiata trylogia husycka, wplótł w wir prawdziwych wydarzeń historycznych cały świat fantasy jaki mógł mu przyjść do głowy :)

Odpowiedz do tematu