Wysłany: |19 Cze 2008|, 2008 08:54 Antykoncepcja po stosunku
Co o niej myślicie? Któraś z was już stosowała? Na czym ona polega? Czy jest na recepte?
hynymyny [Usunięty]
Wysłany: |19 Cze 2008|, 2008 11:21
Słyszałem o tym aby w ciągu max do 72 h zażyć jakąś pigułkę hormonalną, dużą ilość hormonu zwanego progestagenem. Hormon ten wpływa na błonę śluzową macicy tak aby uniemożliwić zagnieżdżenie się komórki jajowej oraz utrudnia przemieszczanie się plemników. Jednak ta metoda nie może być stała.
Tabletki takie sprzedawane są na receptę więc najlepiej następnego dnia po stosunku udać się do lekarza.
Jestem ...: sobą :)
Wysłany: |19 Cze 2008|, 2008 14:11
Tabletka "po" jest na recepte, tylko w razie wpadki. Bierze się ją w ciągu max. 72h- czym wcześniej tym pewniej zadziała. Ogólnie jest to ogromna dawka hormonów, może źle wpłynąć na organizm kobiety i nie powinno się jej nazywać jej antykoncepcją, to naprawde ostateczność.
http://www.narodziny.med.pl/tabpo.htm
tutaj kilka informacji
Brałam. jeśli weźmie się w ciągu 24 95% skuteczności i jak koleżanka napisała im szybciej tym lepiej. Jedną tabletkę bierzesz jak najszybciej drugą po 8 godzinach.
hynymyny napisał/a:
Tabletki takie sprzedawane są na receptę więc najlepiej następnego dnia po stosunku udać się do lekarza.
tabletki "po" to np. escapelle. Owszem tabletki te sa tylko na receptę po wcześniejszej konsultacji z lekarzem ginekologiem. Myślę, że lepiej jest pomyśleć i brać odpowiedzialnośc za swoje czyny przed niż po, bo lekarz nie ma najmniejszego obowiązku przypisac taką receptę...