Strona g��wna forum m�odzie�owego

Poprzedni temat :: Następny temat
Religia wliczana w średnią ocen?
Autor Wiadomość
Porzeczkowa 
25%

Zaproszone osoby: 1
Jestem ...: boska xD
Wysłany: |21 Sie 2007|, 2007 11:46   

Nin napisał/a:
nagusek napisał/a:
sądzę, że to poroniony pomysł, nie wyobrażam sobie tego i mam nadzieję, że taka propozycja nie przejdzie.
Taki pomysł to dyskryminacja osób niewierzących.

A jednak przeszło, pomimo tego, że prof. Legutko nie był zachwycony pomysłem byłego ministra edukacji.

"Nowy minister edukacji prof. Ryszard Legutko nie chciał, aby oceny z religii były liczone do średniej na świadectwie. To wywołało oburzenie hierarchów Kościoła i ostrą reakcję LPR, która wcześniej odpowiadała za sprawy edukacji. W sobotę stało się jasne, że od września religia do średniej liczona będzie."

Szczerze? Ja nie mam nic przeciwko. Z religii zawsze jakoś ciułam te 6, to teraz sobie przynajmniej nimi średnią poprawię :]

szymo n 
10%

Wysłany: |22 Sie 2007|, 2007 18:22   

Ja też nie mam nic przeciwko religii chociaż 6 to jeszcze nie miałem no chyba że w klasach 1,2,3 :P

reszka 
50%

Jestem ...: wiatrem
Pomogła: 1 raz
Wysłany: |22 Sie 2007|, 2007 19:07   

Ja tego nie rozumiem. Bo jeśli ktoś nie wierzy, a religia to dla niego taka bujda to co zrobi? Słyszałam że mają być jakieś normalne lekcje dla takich ludzi.
No cóż. Ja jestem niezadowolona, bo to zrazi młodych do Boga i kościoła.

Nin 

Jestem ...: .
Wysłany: |22 Sie 2007|, 2007 19:59   

Porzeczkowa napisał/a:
Szczerze? Ja nie mam nic przeciwko. Z religii zawsze jakoś ciułam te 6, to teraz sobie przynajmniej nimi średnią poprawię

Szczerze mówiąc to ja mam to gdzieś. Moje studia nie wymagają uczęszczania na religię ;D. We wcześniejszych latach interesowałoby mnie to bardziej, pewnie dlatego, że na religię chodziłam. Jednak w moim przypadku nie było mowy o 6, 5, czy nawet 4, bo zawsze miałam inne zdanie niż mój ksiądz i często byłam przez to wyrzucana z zajęć, dostawałam nagany za pyskowanie itd. Tym sposobem oceny moje, człowieka z innym zdaniem niż ksiądz były koszmarne, najlepsze mieli ci, co siedzieli cicho i przytakiwali. Żałosne. Teraz będzie pewnie podobnie -_-".

Zresztą na religii i tak najczęściej graliśmy w bierki, albo robiliśmy zaległe zadania, a czasem wychodziliśmy na kawę.

Fatalny pomysł z tą średnią więc, oj fatalny...

shumovina 
35%

Wysłany: |22 Sie 2007|, 2007 20:06   

reszka napisał/a:
Bo jeśli ktoś nie wierzy, a religia to dla niego taka bujda to co zrobi?
To pójdzie na zajęcia z etyki? -.-'

Cloud 
70%

Jestem ...: dziwna xD
Wysłany: |22 Sie 2007|, 2007 23:10   

Wliczanie religii do średniej jest złym pomysłem, moim zdaniem wiara nawet nie powinna być oceniana.
Przedmiot religia w szkole był i jest traktowany przez większość uczniów jako obowiazek, ale to co się dzieje na lekcjach... to przesada, przynajmniej jak pamiętam religię w gimnazjum. Zero szacunku do Pana Boga. Nad nimi wisi krzyż z Jezusem, a oni zachowują się jak dzikie stado chamów ... no ale cóż ... kiedyś dorosną
Dlatego nawet nie wiem czy religia w szkole to dobry pomysł. Chociaż może dużo zależy od nauczyciela .. hmm niestety ja nie pamiętam, żeby trafił mi sie kiedyś dobry nauczyciel z tego przedmiotu, to jednak zawsze podchodziłam do tego przedmiotu jak do każdego innego.
Ocena z religii nie powinna być wliczana do średniej, bo wiara jest osobistą sprawą każdego człowieka.

paulina93 
65%

Zaproszone osoby: 3
Jestem ...: inna.
Pomogła: 3 razy
Wysłany: |23 Sie 2007|, 2007 13:13   

U mnie w szkole religia to wielka kpina, w większości przez księdza, który nas uczy. Tak właściwie on nie uczy tylko czyta przeglądy sportowe na lekcjach i bawi się telefonem. Wszyscy go lekceważą i na lekcji śmieją się, rozmawiają on uspokajając nas mówi "Zamknąć mordy bachory, bo to może być ostatni raz i zaraz dam wam robotę!!!" Oczywiście leci też wiele innych niecenzurowanych słów ze strony naszego księdza, co prowokuje szczególnie chłopaków do tego aby wkurzać go jeszcze bardziej :] Jak tak mówił miała ochotę wstać i powiedzieć, a raczej zapytać czy on cokolwiek wie o wierze. Czy jest księdzem jak niektórzy mówią 'z powołania mamusi' czy może dla kasy i nieróbstwa? Dyrektorka za to nic by mi nie zrobiła, bo powiedziałabym tylko prawdę, a podczas kolędy kiedy chodził do domów proboszcz od uczniów się wszystkiego dowiedział.
I co do wliczania religii do średniej jest to trochę niesprawiedliwe. Koleżanka, która nie wierzy w Matkę Boską, na swoich zajęciach będzie miała oceny ale ateiści? Którzy nie wierzą w nic, jaka jest sprawiedliwość? Niższa średnia i mniejsze szanse na lepsze świadectwo.
♥♥

Nin 

Jestem ...: .
Wysłany: |23 Sie 2007|, 2007 13:49   

paulina93 napisał/a:
ale ateiści? Którzy nie wierzą w nic, jaka jest sprawiedliwość? Niższa średnia i mniejsze szanse na lepsze świadectwo.

Jak już ktoś napisał: będą mieć pewnie liczoną średnią np. z 12 przedmiotów, a nie 13.
Ostatnio zmieniony przez Nin |23 Sie 2007|, 2007 19:11, w całości zmieniany 1 raz  

shumovina 
35%

Wysłany: |23 Sie 2007|, 2007 17:37   

Cytat:
Wliczanie religii do średniej jest złym pomysłem, moim zdaniem wiara nawet nie powinna być oceniana.
Gdzie takich genialnych idei was uczą? Nie powiesz mi, że w szkole? Czy kiedykolwiek Twoja wiara była oceniana na zajęciach religii? Wg jakiej skali? Zaliczasz wszystkie pierwsze piątki miesiąca - dostajesz 6; chodzisz jedynie na cotygodniowe msze - 3; spowiadasz się raz do roku i przyjmujesz komunię tylko w wielkanoc - 2? Czy to, że ocena z religii będzie wchodzić do średniej jakoś znacząco zmieni sposób jej wystawiania? Przecież gdy się nie liczyła do średniej nikt nie narzekał. Dochodzi możliwość na łatwe podniesienie średniej a dzieciaki jeszcze marudzą -.-' Poprzewracało się w dupach -.-'
Nin napisał/a:
Jak już ktoś napisał: będą mieć pewnie liczą średnią np. z 12 przedmiotów, a nie 13.
A deiści, agnostycy, sataniści, hedoniści itp.? -.-'

mariok1992 
5%

Jestem ...: Szkoda gadać :P
Wysłany: |10 Wrz 2007|, 2007 20:13   

jakiego poprawienia średniej.... u nas uczy siostra... od 6 klasy podstawówki mam 3-ki na koniec. Raz zdarzyło się, że miałem 2 na półrocze. Siostra obejmuje zawsze 6 klasę pods. i gim. Kiedy mamy iść na religię rozlega się lament "ooo Boże, ulubiona lekcja". oczywiście ta "ulubiona lekcja w cudzysłowie! Oczywiście siostra ma swoich pupilków w klasie.... Pierwszy to syn nauczycielki :| drugi kolega 1.

Cloud 
70%

Wysłany: |10 Wrz 2007|, 2007 21:08   

w liceum trafiłam na świetną katechetkę, od razu na 1 lekcji powiedziała, ze nikomu nie bedzie oceniać wiary, nie po to jest religia.

skanerzdrukarką
[Usunięty]

Wysłany: |10 Wrz 2007|, 2007 22:18   

Cloud napisał/a:
nie bedzie oceniać wiary

To jak wystawi ocenę??

Kto ładniej paciorek powie?
Czy kto się więcej psalmów na pamięć nauczy?
A może jakaś praca klasowa ze zrozumienia Biblii?

Panna-K. 
70%

Zaproszone osoby: 4
Jestem ...: wredna :D
Pomogła: 1 raz
Wysłany: |10 Wrz 2007|, 2007 22:24   

albo sobie wymyśli ocenę :)
u mnie w szkole średniej tak było. przez całe półrocza religia pusta.

Cloud 
70%

Wysłany: |10 Wrz 2007|, 2007 22:56   

skanerzdrukarką napisał/a:
Cloud napisał/a:
nie bedzie oceniać wiary

To jak wystawi ocenę??

Kto ładniej paciorek powie?
Czy kto się więcej psalmów na pamięć nauczy?
A może jakaś praca klasowa ze zrozumienia Biblii?

będzie oceniać nasza postawę na lekcji, chodzi o postawę i stosunek do przedmiotu.

skanerzdrukarką
[Usunięty]

Wysłany: |11 Wrz 2007|, 2007 23:50   

Cloud napisał/a:
postawę na lekcji ... i stosunek do przedmiotu

To może z j. polskiego też tak oceny wystawiać? I z fizyki!

Postawę... :rotfl:

Podobne posty
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Oceń swego poprzednika Panna-K. Zabawy 321 |13 Lip 2010|, 2010 19:07
Gość
Brak nowych postów Islam - religia wojny? shumovina Przemyślenia ... 18 |14 Lip 2007|, 2007 20:57
paulina93

Odpowiedz do tematu