Wysłany: |3 Mar 2007|, 2007 20:23 jaki system dla Polski najlepszy?
Patrzę teraz na polski w Sejmie burdel (przepraszam, nie moge sie juz powstrzymać). I tak sobie myślę, ze są inne ustroje, chocby dwupartyjny. Wygrywa jedna partia i przeprowadza reformy. Bo u nas jakąs przepchnąć bez awantury to cud. Albo monarchia, toć za królów nam dobrze nie było? Toć nastepca Wettynów jeszcze żyje (choć ta dynastia na tronie polskim wybitnie źle mi sie kojarzy). A moze jakaś autokracja (byle nie ptasia)? Dobry autokrata (Piłsudski czy też inny dobry człek, moze kroł własnie) porzadek z Polską by zrobił.
Jak myślicie, jak system Polakom jako narodowi i państwu zrobiłby najlepiej?
Czekam na odpowiedzi...
Ja bym, był za dwu partyjnością, tak jak to jest w USA. Żadnej zabawy w jakieś tam koalicje.
I zwiększyć kompetencje, prezydenta. Może i to drugie jest do zrobienia, ale to pierwsze mniej, no chyba że jakimś przewrotem.
_________________ TO ja! Nie Wstawajcie! Nie trzeba klaskać!
tego dwupartyjnego to ja już nie dożyję, ale cóż, nie wiadomo czy by się w Polsce sprawdził, nie zawsze co dobre u innych jest dobre u nas, szczególnie biorąc pod uwagę polskie realia :-/
_________________ Tell me now, what's love today, the holy war's built a baricade between our hearts!
waiting for another day I'm praying for pease on earth but why would someone
believe in death not life
Totalitaryzm przywrócić. A tak na poważnie, to dobrym posunięciem byłoby wprowadzenie monarchii konstytucyjnej na przykładzie Wielkiej Brytani. Społeczeństwo ma zaufanie do takiego ustroju. Oczywiście to też zależy od tego kto sprawuje stanowiska w rządzie i na tronie.
_________________ Każdy wie, że czegoś nie da się zrobić. Aż pojawia się ktoś kto tego nie wie, i robi to. - Albert Einstein
Jestem ...: nie z tej ziemi
Wysłany: |2 Kwi 2007|, 2007 17:32
Najlepiej byłoby 'zrobić wielkie czyszczenie' i zacząć od nowa z ludźmi mądrymi tworzyć państwo demokratyczne.
I ograniczyć władze sejmu i honoraria posłów.
Wtedy zaczęli by robić cos dla kraju a nie pchać się na stołek dla kasy.
_________________ Myśli kiełkują w głowie i chcą koniecznie przebić się przez twardą skorupę ludzkiej obojętności ...
A trzymając się bardziej rzeczywistości (i troche bardziej poważnie): aktualny system jest wporządku, ale potrzeba zmiany pokoleń, większośc dzisiejszych polityków to albo czerwone ryje albo była opozycja, która bardziej się przejmuje tym co było a nie tym co będzie.
_________________ Zejdź z krzyża! Potrzebuję drewna na ognisko!
Wiem że jest elektrykiem, ale bardziej sie zna na rządzeniu niż taki Kwaśniewski - komuch pieprzony, albo kurde Kaczyński - jeszcze gorszy. No żeby chociaż ta władza była jakaś reprezentacyjna, a nie takie prostaki jak Kaczyńscy. Cała Europa jak nie świat ma z tego beke, w hiszp. gazetach piszą o Giertychu, Kaczyńskim... :-/
elokwencja nie jest chyba Twoją mocną stroną, radzę w przyszłości się kontrolować/ nagusek